1918
Højgaard & Schultz grundlægges
I 1918 grundlagde Sven Schultz og Knud Højgaard virksomheden Højgaard & Schultz. De to stiftere havde mødt hinanden som ansatte i Christiani & Nielsens afdeling i Sankt Petersborg, og fordrevet af Den Russiske Revolution dannede de deres eget danske foretagende.
1919
Monberg & Thorsen grundlægges
Få måneder senere, i februar 1919, grundlagde Axel Monberg og Ejnar Thorsen virksomheden Monberg & Thorsen. De to stiftere havde mødt hinanden på session og var blevet venner.
1919
DSB
Den første ordre nogensinde for Monberg & Thorsens var en jernbanebro i Taastrup for DSB. Samarbejdet med DSB fortsatte gennem årene, bl.a. med elektrificering gennem ELKON-konsortiet i 1980’erne, og i dag bygger MT Højgaard Danmark en række værksteder for DSB.
1924
Ford fabrikken
Monberg & Thorsens første store ordre var en bilfabrik for Ford til 2,25 mio. kroner.
1928
Berlingske Hus
Monberg & Thorsen opførte Det Berlingske Hus i Pilestræde, som blev indviet i 1928.
1930
Carlsberg
Højgaard & Schultz opførte i 1920’erne og 1930’erne en række jernbetonbygninger for Carlsberg, blandt andet Kedelhuset.
1931
Interimistisk Langebro
Højgaard & Schultz opførte den interimistiske Langebro for Københavns Kommune og Københavns Havn. Broen fik lov at stå frem til 1954, hvor den erstattedes af den nuværende Langebro.
1933
Gdynia
Højgaard & Schultz havde stor succes med arbejder i polske Gdynia i 1930’erne. Den første opgave i Gdynia blev til mange flere, og Højgaard & Schultz ender med at lave arbejder for over 100 millioner kroner i byen.
1935
Den Gamle Lillebæltsbro
Monberg & Thorsen opførte Den Gamle Lillebæltsbro, der blev indviet i 1935 og stadig er i drift. De vandt projektet, fordi de fandt på en innovativ funderingsmetode med specialdesignede sænkekasser. Højgaard & Schultz bød også på projektet, men deres konsortium blev nummer to efter Monberg & Thorsen.
1935
Odins Tårn
Odins Tårn blev bygget af Monberg & Thorsen, der anvendte stålrør fra sænkekasserne på Den Gamle Lillebæltsbro. Tårnet lå ved Bolbrobakke i Odense, og med sine 175 meter var det Europas næsthøjeste tårn. Gestapo bombede dog tårnet i 1944 som hævn for en række aktioner fra Modstandsbevægelsen, som Monberg & Thorsen tilfældigvis var meget aktive i.
1940
Pont Ghaflan-Kouh
I 1940’erne udførte Monberg & Thorsen talrige jernbaner og jernbanebroer Iran. Undervejs havde de store problemer, da 2. verdenskrig udbrød, og de derfor ikke kunne stille nødvendige garantier på projekterne.
1948
Rømødæmningen
Monberg & Thorsen indledte arbejderne på Rømødæmningen i 1939, og det var meningen at projektet kun skulle vare i 4-5 år. 2. verdenskrig betød dog, at projektet blev forsinket med fire år, da bemandingen svigtede og kun en mindre kerne på under 200 mand holdt fast i arbejdspladsen og derfor blev projektet først afleveret og indviet i 1948.
1950
Knud Højgaard & Ejnar Thorsen
Der var stærke bånd mellem Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz længe inden, at virksomhederne fusionerede. Her er Knud Højgaard og Ejnar Thorsen fotograferet sammen i forbindelse med, at de aftaler med amerikanerne, at danske virksomheder skal deltage i byggeopgaverne på baserne i Grønland.
1955
Bellahøjhusene
Højgaard & Schultz opførte Københavns første to højhuse over seks etager: Bellahøjhusene. De to højhuse blev udført med udgangspunkt i den såkaldte Kallton-metode.
1957
Biblioteksgården
Knud Højgaard købte bygningen på Kultorvet i 1955, og de næste par år arbejdede Højgaard & Schultz på at skabe Københavns Kommunes Hovedbibliotek. Sidenhen har bygningen huset Niels Brock Copenhagen Business College og kendes i dag som Knud Højgaards Hus.
1958
Samarbejde med F.L. Schmidt koncernen
Monberg & Thorsen samarbejder gennem årene med F.L. Schmidt koncernen om at etablere cementfabrikker blandt andet i Danmark, Polen, Grækenland og Jamaica. På billedet ses anlæggelsen af cementfabrikker i Sydkorea og Kenya i 1958.
1960
Magasin i Lyngby
Højgaard & Schultz opførte Magasin du Nord i 1960. Der var opgangstider og danskernes levestandard og indkøbsmuligheder steg kraftigt i disse år.
1960
Betonbyggerier
I 1960'erne blev der opført mange betonbyggerier som f.eks. Lewaldsvænge boligkompleks i Lyngby. Denne periode var kendetegnet ved en markant vækst i urbaniseringen, og der var et stort behov for at skabe boligområder, der kunne huse byernes mange nye tilflyttere.
1970
Den nye Lillebæltsbro
Monberg & Thorsen udførte overbygningen på Den nye Lillebæltsbro, og vandt også her med en alternativ løsning, hvor brodækket i stedet for den traditionelle malede stålkonstruktion. bestod af sammensvejste lukkede stålsektioner og indvendig ventilation. Det princip gjorde det løbende vedligehold (rustbeskyttelse) af broen markant billigere, og er blevet en almindelig anvendt metode på store broer.
1971
Maarmorilik
Monberg & Thorsen var del af arbejderne på Maarmorilik-minen i Grønland. Minen fungerede fra 1973-1990, hvor den som navnet antyder, anvendtes til at udvinde marmor.
1975
Enemærke & Petersen grundlægges
På Klostergården i Ringsted i 1975 grundlagde Gunnar Enemærke og Jørgen Petersen virksomheden Enemærke & Petersen som en tagvirksomhed på renoveringsmarkedet for andels- og ejerboligforeninger.
1979
Vejlefjordbroen
Monberg & Thorsen var en del af Vejlefjordskonsortiet, som stod for opførelsen af Vejlefjordbroen i 1979.
1984
Tietgensbroen
Højgaard & Schultz løftede Tietgensbroen i København i 1984. Ved ophængning af køreledninger over fjerntogssporene var der ikke tilstrækkelig frihøjde under Tietgensbroen og banegårdshallen. En nat i maj i 1984 blev den 3.600 ton tunge bro således løftet 25,5 cm ved landfæstet ved Bernstorffsgade og 9,6 cm i den modsatte ende.
1985
Farøbroerne
Farøbroerne var endnu en ingeniørmæssig bedrift i topklasse fra Monberg & Thorsen. Faktisk udfordrede de udbudsmaterialet kraftigt og kom med et bedre forslag, end hvad der oprindeligt var udbudt.
1989
Planetarium
Monberg & Thorsen opførte i 1989 Planetariet, som er beliggende ved Skt. Jørgens Sø i København. Bygningen er kendt for sin unikke og markante arkitektur, der er designet som en stor cylinder. Cylinderen er 38 meter høj.
1990
Stålbroer
Monberg & Thorsen var en fremtrædende aktør inden for stålbroer i både ind- og udland og udførte i 1990’erne en række markante projekter. Blandt disse er bl.a. Askøybroen, som har det længste brospænd i Norge og var Skandinaviens længste hængebro, da den blev bygget (1992) og Högakustenbroen, en hængebro nord for Stockholm (1997).
1994
Storebælt Vestbroen
Højgaard & Schultz anlagde Vestbroen i årene 1989-1994 på Storebæltsforbindelsen mellem Fyn og Sprogø.
1996
Storebæltstunnellen
Monberg & Thorsen var entreprenør på den 8.024 meter lange Østtunnel på Storebæltsforbindelsen.
1998
Den Sorte Diamant
Højgaard & Schultz opførte i 1998 Den Sorte Diamant. Når solen skinner rigtigt på bygningen, og man står på modsatte side, ser man tydeligt på facaden, hvorfor den hedder Den Sorte Diamant.
2000
Opkøb af Enemærke & Petersen
Højgaard & Schultz opkøber Enemærke & Petersen.
2000
Øresundsbroen
Et projekt som for alvor aktualiserede tanken om at slå Højgaard & Schultz og Monberg & Thorsen sammen var Øresundsbroen, hvor de to selskaber indgik i det joint venture, der skabte broen. Samarbejdet gik godt, og det stod klart, at begge virksomheder både kunne komplementere og udfordre hinanden.
2001
Fusion
Højgaard & Schultz og Monberg & Thorsen fusionerer og bliver til Danmarks største bygge- og anlægsvirksomhed, MT Højgaard. Samtidig grundlægges Højgaard Holding A/S.
2004
Fields
Sammen med E. Pihl & Søn bygger MT Højgaard Field’s på Amager, som ved sin åbning i 2004 var Nordens største shoppingcenter.
2006
Byggefabrik i Glostrup
Enemærke & Petersens byggefabrik i Glostrup etableres, som i dag er hjørnestenen i selskabets renoveringskoncept med præfabrikerede bygningsdele.
2007
DR Koncerthus
Byggeriet af DR’s koncerthus blev spektakulært både indvendigt og udvendigt. Den svære opgave var at lave den såkaldte periferikanal, der løber mellem trappetårnene og de ekstra søjler, der bærer den ”svævende”, valnøddeformede koncertsal.
2012
Den Blå Planet
Knud Højgaards Fond gav et stort bidrag til opførelsen af Den Blå Planet, så derfor betød det meget for os, at MT Højgaard også bidrog med både jord- og betonarbejder.
2013
Anholdt Havvindemølle- park
Anholt Havvindmøllepark er beliggende i Kattegat farvandet mellem Djursland og Anholt. Ved indvielsen var den Danmarks største. MT Højgaard var med til at etablere fundamenterne til vindmøllerne på Anholt og til en række andre store havvindmølleparker.
2013
Hardangerbroen
MT Højgaard udfører stål- og montagearbejdet i opførelsen af Hardangerbroen i Norge. De to bærekabler vejer ikke mindre end 6.400 tons, og de blev spundet ved hjælp af en kabelbane på hjul.
2014
Cykelslangen
MT Højgaard opfører Cykelslangen, som forbinder Dybbølsbro og Byggebroen i København. Den er 230 meter lang og fungerer som en bugtet rampe, der overvinder seks højdemeter.
2014
Moesgaard Museum
MT Højgaard bygger udstillingsbygningen, som titter frem under et græsdækket skråtag på næsten 13.000 kvadratmeter. Det er bygget så museumsgæster frit kan vandre rundt på taget som en naturlig del af landskabet. Den enorme tagflade bæres af et stort og komplekst søjle-bjælkesystem.
2016
TRUST
Enemærke & Petersen skaber forretningsenheden, TRUST, i samarbejde med KANT arkitekter, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult og GHB Landskab. I 2016 bliver TRUST udpeget som den strategiske partner til Københavns Kommune, som skal håndtere kommunens institutions- og skolebyggeri over de efterfølgende fire år. I 2021 genvinder TRUST det strategiske partnerskab.
2019
Højstrupparken
Enemærke & Petersen står i spidsen for den store renovering af Højstrupparken i Bolbro i Odense, hvor 587 almene boliger får en velfortjent make-over.
2019
AARrhus
På Aarhus Ø har MT Højgaard bygget 251 lejligheder og en række aktivitetshuse, der har en central placering i det levende miljø på havnefronten i Aarhus. I byggeriet har der særligt været fokus på at give de kommende beboere mulighed for at sætte deres eget præg på boligen.
2019
MT Højgaard Holding opstår
Den 5. april 2019 fusionerede Højgaard Holding A/S og Monberg & Thorsen A/S til det fortsættende selskab MT Højgaard Holding A/S, der ejer 100% af datterselskaberne i MT Højgaard-koncernen. Dette skabte en enklere, mere transparent og omkostningseffektiv struktur med det formål at styrke konkurrencekraften.
2020
Frasalg af selskaber
I kølvandet på etableringen af MT Højgaard Holding vurderes det, hvordan vi bedst kan udnytte ledelseskraft og finansielle ressourcer til at skabe fremgang. Disse prioriteringer fører til frasalg af selskaberne Lindpro (2020), Ajos (2021) og Scandi Byg (2023).
2021
Erhvervsarkivet Århus
Renoveringen af erhvervsarkivet i Aarhus - også kendt som Smykkeskrinet - var en helt speciel opgave for byggeledelse og håndværkere i Enemærke & Petersen. Det tætte samarbejde mellem håndværksfag, rådgivere og byggeledelse sikrede en god proces og et resultat, der har vakt opmærksomhed eksternt og stolthed internt.
2021
Enemærke & Petersen opkøber NemByg & Raunstrup
I 2020 opkøber Enemærke & Petersen de to virksomheder Raunstrup og NemByg. Begge opkøb blev gennemført for at udvide virksomhedens kapacitet og geografiske rækkevidde i Danmark.
2022
Flugt
NemByg gennemførte en omfattende renovering og ombygning af de historiske hospitalsbygninger ved den tidligere flygtningelejr i Oksbøl for at skabe FLUGT – Refugee Museum of Denmark.
2022
Dalum Papirfabrik
MT Højgaard Property Development opfører et nyt boligområde, der engang husede Dalum Papirfabrik. Boligerne varierer i størrelse og stil, fra New Yorker-inspirerede lejligheder til familievenlige rækkehuse og seniorvenlige boliger. I 2022 købes også nabogrunden Dalum Kloster til yderligere projektudvikling.
2023
Rønne Havn
MT Højgaard Danmark har stået for renovering og udvidelse af Bornholms forsyningshavn og krydstogthavn. Med en forlængelse af ydermolen på 450 meter og 300 meter ny tunglastskaj er projektet en af de største nyere vandbygningsopgaver i Danmark.
2024
Svanemølleholm (Holm 8)
MT Højgaard Danmark udfører i totalentreprise på 57.000 kvadratmeter domicilbyggeri til AP Pension og Nykredit i Københavns Nordhavn.